Loading... Please wait...
◇您现在的位置: 嘉兴英语网 >> 高中英语 >> 同步辅导 >> 新人教版 >> 高二英语同步辅导 >> 正文:Unit 5 First Aid 省略句高考考点归纳及例析
Unit 5 First Aid 省略句高考考点归纳及例析
| 文章作者:佚名 | 文章来源:网络 | 文章录入:henry | 更新时间:2008-11-4 | 字体: |

Unit 5 First Aid 省略句高考考点归纳及例析

省略句的使用是为了使句子简洁明快,重点突出。这是高考的常考点。现就近几年高考考点总结如下:

考点1、状语从句中的省略
 1)当状语从句的主语和主句的主语一致时,可以省略状语从句中的主语和系动词be, 这时从句中可出现如下结构:
①连词(as, as if, once+名词)
Once (he was) a teacher, he now works in a government office.
②连词(though, whether, when)+形容词
Work hard when (you are) young ,or you’ll regret.
③连词(when, while, though)+现在分词
While (I was) walking along the street, I heard my name called.
④连词(when, if ,even if, unless, once, until, than, as)+过去分词
⑤连词(as if, as though)+不定式
He opened his mouth as if (he were) to speak.

高考回顾
1. The flowers his friend gave him will die unless ________ every day.
(07四川)
 A. watered       B.  watering   B. water      D.  to water
答案:A
解析:在unless 后省略了it is。
2. He dressed up and went to the party as if_____. (07.山东诊断二)
A. was invited     B. had been invited    
C. invited        D. to be invited
答案:C
解析:as if 后省略了he was。
3.______broken, the glass can not hold water. (06石家庄质检)
A Once     B. After      C. On       D. Though
答案:A
解析 完整形式应该是:Once the glass is broken。

考点2、不定式省略,单独使用不定式符号to
①在 expect, forget, hope, intend, like, love, mean, prefer, refuse, seem,try, want, wish等后面。如:
I asked him to see the film,but he didn’t want to.
②在have, need, ought, be going, used等后面。
③在某些形容词pleased, glad, happy 等后面。
--Will you join the game?
--I’d be glad to.
④否定形式的省略用not to。
如果不定式中含有be, have, have been,通常保留be, have,和have been 。如:
--He hasn’t finished yet.
--Well, he ought to have.

高考回顾
1. In the dream Peter saw himself_____ by a fierce wolf, and he woke
suddenly with a start. (2006 上海春)
A.Chased         B. to be chased
C. Be chased      D.having been chased
答案: A
解析 see sb. done “看到某人被 ……”,过去分词做宾语的补足语。
2、-Does your brother intend to study German?
   -Yes, he intends______.
A /     B to    C so     D that
答案:B
解析 intend to 后省略了study German。
3、-Would you like to go to the Grand Theatre with me tonight?
   -_______.
A Yes, I’d like to go to the Grand Theatre
B I’d like to, but I have an exam tomorrow
C No, I won’t     
D That’s right
答案:B
解析 I’d like to 后省略了go to the Grand Theatre。
4、-You should have thanked her before you left.
  -I meant_____, but when I was leaving, I couldn’t find her
anywhere. (2000北京春)
A to do    B to   C doing     D doing to
答案: B

考点3、so或not的替代现象
so或not代替上文内容,与动词believe,expect,fear,guess,hope,suppose,think及 I’m afraid 等连用。
注意;hope只用I hope not不能用I don’t hope so。另外常见的还有:I guess not; I don't think so;

高考回顾
1、-After living in a village for so long, Kathy won’t want to move to a big city.
   -I don’t imagine_____. (07.武汉质检)
A. so       B. too       C. it      D. that
答案:A
2、Much of the power of the trade unions has been lost._____, their political influence should be very great. (2006广东)
A.  As a result          B.As usual
C.  Even so             D. So far
答案:C
解析 Even so, 即使这样。
3、-You haven’t lost the ticket, have you?
 — ___. I know it’s not easy to get another one the moment. (2004江苏)
A I hope not    B Yes, I have    C I hope so    D Yes, I’m afraid so
答案: A
解析: 根据it’s not easy to get another one at the moment 可知说话者很珍惜。
4、-The boys are not doing a good job at all, are they?
-_____.(2003北京春)
A I guess not so   B I don’t guess
C I don’t guess so D I guess not
答案:D
解析: 一般说 I guess not 而不说 I don't guess so。

考点4在than或as…as引导的从句
在than或as…as引导的从句中,常含有一些成分在上下文清楚的情况下被省略。
He has made greater progress than (he did) before/ever.
He came home earlier than (he was) expected.
She works as hard as young people.

高考回顾
1. George offered a better suggestion to me than_____. (06.中山第一学期期末)
A Henry did to Smith    B. that of Smith’s    
C. Michael’s           D. what Charlie offered to me
答案:A
解析: 在than 后完整的句子为Henry offered a suggestion to Smith。 

数据载入中……
| 会员注册 | 会员登录 | 设为首页 | 加入收藏 | 联系站长 | 友情链接 | 版权申明 |
版权所有 Copyright© 2006 嘉兴英语网 飞扬网络工作室 []
| 站长:随心飞扬 | 信箱:jxenglish2006#163.com |
本站所有信息仅供参考,本站不保证其准确性,及时性及完整性,请使用者自行斟酌决定。
本站所提供的所有信息仅供学校课堂教学及英语学习者学习研究之用,其著作权归原作者及媒体所有。